Implantatregistrering
Utöver variabler kring patient, skademekanism, frakturtyp och behandling finns från 2024 möjlighet att i Frakturregistret även registrera de implantat som använts vid en operation för aktuell patient. Genom implantatregistreringen kan data analyseras avseende använda implantattyper och fabrikat med deras eventuella betydelse för uppnått resultat i form av patientnöjdhet, reoperationsfrekvens och mortalitet. Syftet är inte att i Frakturregistret på individnivå uppnå spårbarhet av enskilt insatt implantat.
Hörnstenarna i Frakturregistrets modell är: Implantaten registreras genom inläsning/scanning av streckkoder eller datamatrixsymboler. Scanningen sker av undersköterska på operationssal under eller direkt efter operation. Streckkoderna/datamatrixkoderna läses direkt in i ett fält i Frakturregistret.
Förklaringstexter för streckkoderna/datamatrixkodernas hämtas i realtid från den externa produktkatalog som Frakturregistret prenumererar på. Implantatföretagen underhåller via organisationen GS1 denna med dagliga uppdateringar. Den som scannat koderna ser då vilken typ av och namn på implantat som registrerats. De registrerade implantaten under ett visst datum för en patient sammanförs senare automatiskt med den registrering som ortopeden gjort av sin operation i Frakturregistret för samma datum. I de få fall där flera frakturer opereras på samma patient samma dag krävs en manuell sortering i efterhand så rätt implantat hänförs till rätt operation.
Utmaningar finns genom att många nya användare registrerar och att varje registrering tar någon/några minuter att utföra. Lokalt måste man även ha/skaffa sig tillgång till lämpliga streckkodsläsare. Lokala variationer i hur implantat beställs och lagerhålls kan också påverka hur man kan arbeta med implantatregistrering. Förutsättningarna för senare mycket värdefulla dataanalyser är dock goda då implantatkatalogen underhålls externt och registreringen sker direkt till Frakturregistret utan mellanhänder i form av andra företagslösningar eller programvaror. Implantatregistrering sker i skarp drift sedan våren 2024 på ett fåtal enheter. Efterhand erbjuds allt fler enheter att ansluta sig till denna del i Frakturregistret.
Hur kan vi uppnå digital spårbarhet för implantat?
Peter Johansson, Region Västerbotten från Vitalismässan 2024
Hur patientsäkerheten kan ökas genom spårbarhet av medicintekniska produkter
Från Vitalismässan 2024
Stöd för användare